HTML

mibajunklehet

Utolsó kommentek

Nyílt levél a felügyelőknek

2012.01.27. 22:00 mibajunklehet


Tisztelt Közterület-felügyelet!

Ma reggel találtam egy papírpacát az autóm szélvédőjére fagyva. Csak úgy pőrén, zacskó nélkül dugva az ablaktörlő gumija alá mállott a gyűrt-tekert saláta. Elsőre az ugrott be, hogy eredetileg talán valamilyen nyomtatvány lehetett.

Az éjjeli havazásnak köszönhetően valóban faszán rá volt fagyva a cucc az ablakra. Nem fárasztanám önöket azzal, hogyan alakult a percepciós folyamat, lényeg, hogy több lépésben jutottam el a „nyilván megint valami otromba reklám” feltételezéstől odáig, hogy egy tréfás autóstárs tette át a saját büntijét hozzám. Arra nem gondoltam, hogy nekem is szólhat, már csak a népszerű nevén mikulászacskóként hivatkozott formakoton hiánya miatt sem. Meg parkolójegyem is volt.
 
Azért nem jégkaparóval távolítottam el (lényegesen könnyebben ment volna), mert a tréfás autóstárs elmélete akkor még tartotta magát bennem, bizakodtam, talán a rendszáma a leletmentés után olvasható lesz, így többet is megtudhatok róla.
Bűnöző szemétládák! – gondoltam a fagyott papír vakargatása közben a szabálykövető kispolgár önelégültségével.
 
Sikerült majdnem egyben leszednem. Mondjuk inkább: kettes alá. A töredékekből első nekifutásra összeállt egy frappáns idézet a KRESZ-ből, meg hogy menetiránnyal szemben parkolás miatt 5000. És az én rendszámom volt rajta. A restaurálás és a kódfejtés összesen negyed óráig tartott, a fentieken kívül még a dátumot és helyszínt ki tudtam olvasni, de minden más izgalmas részlet azonosíthatatlan maradt. A dokumentumok a képen látható állapotban voltak a szélvédőről való eltávolítás után.
 
 
Jobbára sikeres leletmentés
 
Nem, vagy csak töredékesen olvasható rajta például az intézkedő igazolványának száma, a bűnről és következményeiről szóló tájékoztató kivonata a hátoldalon, meg még pár – gondolom érdekesnek szánt – információ. A csekk fontosnak tűnő elemei is hiányoznak (például a közepe), ami ilyenformán alkalmatlan a befizetésére. Ezek a részletek ugyanis elporladtak vagy a szélvédőn maradtak a rendkívül körültekintő és óvatos üzenet-feldolgozás ellenére is. Így:
 
Elvesztegetett szavak
 
Hogy miért büntetnek meg „menetiránnyal szemben szabálytalan várakozásért” egy olyan utcában, ami a metró-építkezés miatt évek óta – és még nyilván évekig – egyik végén zárt, viszont eredetileg nem zsákutcának tervezték, tehát keskeny is, megfordulni igen nehéz benne; miért büntetnek épp most – több autón is volt, korábban pedig soha – egy olyan utcában, ahol a fentiek miatt évek óta a legtöbben tolatva közlekednek és olyan irányban parkolnak, ahogy tudnak – nos, ezekkel nem foglalkozom. Tényleg forgalommal szemben parkoltam. Tényleg tilos. Ötezer, rendben.
 
Mondjuk azt a pofátlan pökhendiséget, amivel ezt intézik, azért kicsit erősnek érzem.
 
Kérdéseim:
-        Miért nem úgy helyezik el a büntetésről szóló tájékoztatást és a bírság befizetésére szolgáló csekket, hogy az kézhezvétel után olvasható, illetve befizetésre felhasználható legyen?
-        Miért piszkálja felügyelőjük az ablaktörlőmet, miért nem tűzi bele a papírt a szárába, ahogy szokták? Talán fél, hogy elviszi a szél?
-         Mire költik a bírságként beszedett összegeket?
       Csak pár ötlet. Ugyanennek az utcának a lezárt végéhez közel a megállni tilos szakasz kiegészítő táblája az egyik oldalról 15, a másikról 20 méter, pedig az egyik tábla ugyanolyan messze van a másiktól, mint a másik az egyiktől, ezt az ellentmondást esetleg fel lehetne oldani; a behajtani tilos tábla hetek óta fekszik az úton pofával lefelé. A parkolási határokat jelző felfestések már csak nyomokban láthatók. A kereszteződésben az elsőbbségadásra figyelmeztető tábla elfordult, alig észrevehető, emiatt rendszeresek a kurvaanyázások fékcsikorgással és dudálással, időnként balesettel. Nem tudom, a kukák önökhöz tartoznak-e, többnek törött a tartója, rendszerint a járdán gurigáznak a leesett hengerek, neki-nekicsapódva a parkoló (szabályosan parkoló) autók oldalának. De például a robogósoknak is ki lehetne tenni egy tájékoztatót, hogy az utca végén a lezárás nem egy ügyességi feladat, amit járdán száguldozással kell megoldani. És jut eszembe, parkol egy elhagyott robogó a járdán két hete. A múltkori, rendszám nélküli zöld furgont fél évig nézegettük, a fehér puttonyost, amelyiken kerékbilincs is volt, csak olyan 3 hónapig (gondolom a bilincs már hiányzott a kincstárból). Na, ha ezek készen vannak, szóljanak, mondok másokat.
 
Legyenek kedvesek megadni az intézkedő felügyelőjük igazolványának számát, illetve az eljárás azonosításához szükséges egyéb adatokat, küldjék el a helyszínen készült fényképet, és egy befizetésre alkalmas csekket. Ha stimmelnek az adatok, küldöm a pénzt.
 
Egyébként, amíg zacskójuk is volt, stílusosabbnak tűntek. Vagy legalább kevésbé töketlennek.

 

 

(Küldöm postán is.)

 

FRISS: Újabb levél...

 

 

97 komment

Címkék: stílus autó parkolás levél zacskó nyílt bírság közterület felügyelet

A bejegyzés trackback címe:

https://mibajunklehet.blog.hu/api/trackback/id/tr323907894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asztalos Gábor 2 2012.01.28. 19:44:51

"- Miért nem úgy helyezik el a büntetésről szóló tájékoztatást és a bírság befizetésére szolgáló csekket, hogy az kézhezvétel után olvasható, illetve befizetésre felhasználható legyen?"

miért nem gondoskodsz a gépjárművön a bírságcédula megfelelő elhelyezésére alkalmas nyílásról?

"- Mire költik a bírságként beszedett összegeket?"
biztos nem zacsira.

röhögő 2012.01.28. 19:50:11

Ne fizess semmit! Családtagod vezette a gépkocsit és arra te nem vagy köteles vallomást tenni.
Majd jön levél, aztán idézés. Arra elmész és elmondod hogy nem te vezetted, hanem valamelyik rokonod. Ennyi erre nem vonatkozik az objektiv felelősség.

Béla, tudod a Béla 2012.01.28. 19:50:19

Szerintem pedig nem kell befizetni, mivel nem tudják bizonyítani hogy ki vezette az autót, magad ellen pedig nem vagy köteles vallomás tenni, aztán így jártak ;)
Ha meg befizeted az a balfaszsági bizonyítványod!

galicius 2012.01.28. 20:09:16

Tudod,volt gyerekszobám,de,amikor ilyet olvasok,bizony elfelejtem és azt kérdezem,hogy az,aki odatette miért nem szexualizálja szájba a jó édes anyukáját.De,az is megtehetné,aki ilyen törvényeket hoz.Tényleg ez a legnagyobb baj ma Magyarországon?Tragédia.

M_R 2012.01.28. 20:17:39

Egyszerű, kell a pénz a fővárosi feneketlen zsákba. Csődben a BKV, kell a pénz buzidávidka haverjainak. Marad a sarc: lehetőleg úgy hogy be se tudd fizetni, még ha esetleg akarnád is. Majd kapod a százeres bírságot, járhatsz hivatalokba (végül is minek is töltenéd munkával a napodat..)

Welcome to Orbanisztan! :)

indapass90210 2012.01.28. 20:21:59

@röhögő: nem rokon, hanem közvetlen hozzátartozó!!!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.01.28. 20:22:29

Sajnos az objektív felelősségbe ez is beletartozik, hiszen szabálysértésről van szó, nem parkolási díj elmulasztásáról.

andd 2012.01.28. 20:34:36

chipanddale74!

ne beszélj már butaságokat, dehogy tartozik bele!
az objektív felelősség csak akkor érint bárkit is, ha a rendőrség büntet, ebben az esetben pedig nem ez történt, úgyhogy nyugodtan eldobhatja az autós a csekket, majd kap másikat, azt is eldobhatja, aztán ha a rendőrség ír már, akkor jöhet az Sztv. 57.§. én is szoktam kapni ilyen csekkeket, nem nagyon érdekel...

kasu 2012.01.28. 20:50:56

A szar felúszik a víz tetejére, más szavakkal a portás sapkát kap és megcsinálja a proletárdiktatúrát. A hülyeség nem rendszerspecifikus. Ilyen mocskok mindig vannak: értsd a foglalkozás körében rendőr/közterfelügyelő/állami hivatal alkalmazottja, bárki kis hatalommal. Betegek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.28. 20:54:10

mi lesz a kocsiddal ha megemelik az ablaktorlod?

KayaIbrahim 2012.01.28. 21:06:02

@röhögő: Ezt felejtsétek , már régen megszűnt. Ha nem találják, illetve nem azonosítható, akkor a tulaj fizet közigazgatási bírságot.

Káposztakukac 2012.01.28. 21:08:29

@andd: helyszíni bírság... közterület felügyelet jogértelmezésem szerint továbbíthatja az ügyet a rendőrségnek, ha nem fizet a delikvens, onnantól kezdve pedig megállás szabályainak megsértése, objektív felelősség és 30 ezer.

Bruhahaha 2012.01.28. 21:15:35

én nem kapok ilyen bírságot, vajon miért? Ja, bocs betartom a KRESZ-t, hogy hogyan, ilyen esetben pl. megfordulok, nem egy nagy kihívás...
Szóval pofa be, nem nyafog, futás a postára befizet és tanul a hibájából...és akkor nem lesz csekk...ennyi

Hojlele 2012.01.28. 21:16:22

@hagyma: Télen, ha le van fagyva, elszakadhat az ablaktörlő gumi. Ilyenkor én amig melegitettem a kocsit, az ablakra nyomattam a meleg levegőt. Gondolom ez lehetett a baja.
Floridában nincs ilyen gond, tudom. :)

Béla, tudod a Béla 2012.01.28. 21:22:21

@Káposztakukac: helyszíni bírságból nem lesz közig bírság.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.28. 21:24:49

@Hojlele: nem floridaban elek, de ha elszakad hat elszakad, legalabb legkozelebb betartja a szabalyokat
/nekem meg sosem szakadt le mondjuk, pedig szoktam emelni neha/ es itt sem ez merult fel, csak, a jog, hogy "senki nem nyulhat a kocsimhoz"
ismerem
magyar

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.01.28. 21:27:45

Nekem most van egy ilyen ügyem, de a közterületes csekket nem hagyott, csak a papírt.
Gondoltam, a 29. napon tértivevénnyel feladok egy levelet nekik, hogy autótakarítás közben találtam meg a cetlijüket, csekk hiányában nem tudtam fizetni, de ez nem azt jelenti, hogy elismerem...

Gazsi bácsi lótetű 2012.01.28. 21:28:08

A Közterület felügyelet az, amelyik
- nem szedeti össze a kutyaszart az utcán a gazdikkal
- nem bünteti meg a szemetelőket,
- a cigicsikket eldobókat,
- az illegális szemétlerakókat,
- az autók szélvédőjére reklámot elhelyezőket,
- a fákra, oszlopokra illegális reklámokat elhelyezőket
- a túlsúlyos dömpereket amelyek tönkreteszik az utakat
és még sorolhatnám...
Ők azok, akik kimennek büntetni az autósokat, ha kell némi pénz a büdzsébe, és bizonyíthatják mekkora fasza gyerekek.
Tevékenységük nulla.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.01.28. 21:37:11

Szerintem ne postán küldjed nekik, hanem csomagold össze a levelet egy 3 kilós kővel és az egészet b@szd bele az irodájuk kirakatába/ablaküvegébe...Ha elfogadott kommunikációs csatorna a kocsi ablaktörlője, akkor ez a megoldás is.Legközelebb meg próbáld ki (legalább is én kipróbálnám) hogy estére felviszed a lakásba az egész ablaktörlőlapátot karral együtt.Csak a ricni maradjon ott.Akkor hová a p.csába teszik a csomagot/csekket vajon? :D

pom pom 2012.01.28. 21:52:33

ha nem jársz ótópáján és nem hajtasz gyorsan mert ki se mozdulsz a magas üzemanyagár miatt, akkor nem lesz meg idén a trafipaxos 30 milliárd....

kénytelen a közterületfelügyelet mennei érted... ha nincs pénzed benzinre...

a szabályokat be kell tartani ;)
lopni-csalni csak szervezetten állami szinten érdemes

BakoSanyi 2012.01.28. 21:55:42

Az unokahúgom pont egy ilyen alak miatt halt meg, aki fittyet hányt arra, hogy menetiránnyal szemben nem szabad megállni. Abba bele se gondolnak az ilyen emberek, hogy a szemből jövő sofőrt teljesen elvakítja, amint bekapcsolja a tompított fényszórót. És onnantól kezdve elég nehéz tájékozódni.

caesar 2012.01.28. 22:04:05

Sajnos ha nem fizeted be átadják a rendőrségnek, és onnantól az objektív felelősség él. 30 000 HUF.
Egyet lehet tenni, bemenni a KF. ügyfélszolgálatára és reklamálni, ha biztos vagy az igazadban magabiztosan az asztalra kell csapni. Ha véletlenül normális emberhez kerül a reklamációd, és tényleg rá lehet fogni hogy nem szabályosan jártak el, vagy indokolatlan a bünti, ejtik.
Ez saját tapasztalat. Igaz nem a bp-i közteresekkel volt konfliktusom, de egy állatfaj, akárhol is vannak.

Asztalos Gábor 2 2012.01.28. 22:11:51

@caesar:
"ha biztos vagy az igazadban magabiztosan az asztalra kell csapni."
a posztoló is elismeri a bünti jogosságát.

az 5000 ft-os mérték meg azt jelzi, hogy a közteresek sem gondolták ezt olyan nagyon súlyosnak.

amúgy meg ezt postán is kiküldik pár héten belül csekkel együtt.

caesar 2012.01.28. 22:26:38

@Asztalos Gábor 2:
Nekem nem is volt cetli, kapásból postán kaptam..
6000 volt a bünti. Sokan azt mondják, ennyiért nem fognak ugrálni,inkább befizetik. Ha 1%-ban hibásnak éreztem volna magam, én is így tettem volna.
Ami felháborító, hogy amikor bementem és előadtam hogy miért jogtalan a büntetés, elkezdtek alkudozni, hogy akkor nem is azért,hanem másért büntetnek. Na itt szakadt a cérna. Végül ejtették. De ha 10-ből 2-en befizetik, már jól jártak.

gergoke 2012.01.28. 22:35:56

40. § (1) Járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

Forrás: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

Fizesd be, jobban jársz. Máskor meg ne állj meg szabálytalanul, ez a része ennyi, de ezt te is elfogadtad. Ezek kockafejűek, őket nem érdekli hogy az utca le van-e zárva, hogy tudtál oda beállni, meg tudtál-e adott esetben fordulni, csak a szó szerinti jogszabály betartás, semm más.
Az autódat meg kezeld jobban használati tárgyként, elvégre az. Hidd el, semmi baja nem lesz se az ablaktörlőnek se az üvegnek, ha beraknak az ablaktörlőd alá egy büntetést és az akár még rá is fagy. Viszont, hogy miért nem rakták zacskóba az jó kérdés, ebben teljesen igazad van, így befizetni nem lehet. A közteresek eddig fehér átlátszó tasakba rakták a maguk szarát, úgy látszik nem zárult le az idei közbeszerzési eljárás és még nem kaptak újat. :D

Asztalos Gábor 2 2012.01.28. 22:38:59

@caesar:
ha jogtalan, akkor egyértelműen reklamálni kell. ha jogos, akkor a legegyszerűbb befizetni.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.01.28. 23:22:13

Valakinek van tippje, összesen kábé mennyit gombolnak le egy autósról évente megállásért, haladásért, négy keréken parkolásért? Persze az üzemanyag-adókon és az amortizáción kívül.

gumicsonti 2012.01.28. 23:24:30

Melyik ez az utca, amelyik a metróépítés miatt zsákutca?
ár csak az elővigyázatosság miatt...
Egyébként az olyan nagy baj egy zsákutcában hogy merre áll az autó orra?

A Markó utcában van a legtöbb rokikártyás autó 2012.01.28. 23:29:47

Engem két éve a XII. Magyar jakobinusok terén büntettek meg így, a Maros u. sarkához közel. Sikerült azon az egy napon ott megállnom, amikor büntettek. Naponta látom hogy mások megússzák.

Martian (törölt) 2012.01.28. 23:46:28

Visszaküldeni az illetékes elvtárséknak egy megjegyzéssel, hogy "ha kíváncsi, hogy a papír közepén mi az a barna csík, nyugodtan szagolja meg!" :)
Biztos lesz még balhé belőle... na de elképzelni a levelet kézbevevő hatóságilag ledöbbent arcokat...! :)

Macskond 2012.01.28. 23:49:05

Az ablaktörlő "buzerálásra":
Ford Mondeo MKIII. Olyan kevéssé szerencsés kialakítású az ablaktörlő,hogy ha jobban felemeled akkor a fém kar lehuzza a festéket a motorháztető széléről. Utána ezen a kis peremen keresztül frankón rozsdásodni kezd. Ezért én is rossz néven veszem ha valaki macerálja.
A köztereseknek meg a kedves k... Ahogy fentebb irta csak a pénzre utazó bagázs. Vannak kedvenc helyeik ahol a kedves közönség népszerűen szeret szabályt szegni mert praktikusan nem zavar vele senkit. Erre pedig utaznak direkt. Azt hinnétek hogy a térfigyelő kamerát azért rakják fel hogy neked jó legyen. Pedig dehogy. (kérem jelentkezzen akinek mondjuk már látták rajta hogy pl ki rongálja az autoját, mert bár erre lenne, erre véletlenül sem használják) Arra használják hogy hatékonyabban tudjanak madarat fogni, mint pl a posztoló, aki ugyan nyilván nem zavart senki, ezért nem tartott be egy olyan szabályt amely az adott szituációban (és ez azért lényeges) bárki által felmérhetően értelmetlen.)
aza baj nálunk hogy minden szabályt "kockára" próbálnak alkalmazni, nem azt nézik mi lenne az értelme. Pedig tényleg megláthatnának olyan szabálysértéseket is amelyek valóban bosszantóak és akár feladatuk is lenne. Csak kicsit maccerásabb mint felirni 1 rendszámot. MOndok példát az István utca Dózsa György sarkán tetszőleges nap reggelén parkol legalább 2-3 teher és pár személy auto tilosban ami ott valóban forgalom akadályozó. Évek alatt egyszer sem láttam, hogy azokat valaki piszkálta volna. Pedig "ultratahó" módon adják elő magukat. Na nem füstölgök...

ave 2012.01.28. 23:51:16

Miert kell pitianer dolgokon kotozkodni?
Mi a rak baja lesz az ablaktorlodnek attol, hogy odatuzik a zacsit?

min 2012.01.28. 23:51:42

@hagyma: Tényleg ennyi eszed van? Akkor ne szóljál másra sem akik piszkálják az autódat...

StanLee · https://newsroll.net 2012.01.29. 00:54:01

Az utcánkban áll egy olasz rendszámú járgány már nyár óta - a tulaja szakszerűen leparkolt (a menetiránnyal szemben), vette a fáradtságot, hogy még egy hőtükröt is feltegyen belülről - a fák és házak miatt oda a nap nem süt be. A moha már kezd az autón kinőni, a lehulló falevelek komposztálódnak a járgányon, majd szóváteszem a köztereseknek, hogy ideje lenne elhurcolni ezt is, mint a másik Skodát, ami már akkor ott állt az utcán, amikor megépítették a házunkat, és amikor már majdnem asszimilálódott a környezetbe, 5 év után valaki elvitte, és felszabadított két parkolóhelyet. Persze hamarabb megbasznak pár ott lakót a posztoló által elkövetett főbenjáró bűnért. De a napi bírság adag legalább megvan.

Ha jól tudom, az okmányirodában be lehet jelenteni az autóhoz egy telefonszámot, amin felhívnak, ha meg akarnak büntetni, és ha 15 percen belül kiérsz, akkor nem lesz dádá...

Körömcsiga 2012.01.29. 02:16:34

@röhögő: már bocs, de itt pont nem vezetik az autót, hanem PARKOL. Ilyen szinten mindegy, ki rakta oda, a tulajdonos felel érte...

hallari 2012.01.29. 02:18:40

"Hogy miért büntetnek meg „menetiránnyal szemben szabálytalan várakozásért”" Most kell a bevétel. Anyámékat pár hónapja büntették meg 10.000-re zöldterületen való parkolásért. Semmi zöld nem volt ott, hanem autók által kitaposott sártenger egy SZTK környékén, ahol megállni amúgy is macerás, úgyhogy nem értem a nagy keménykedést. Pláne, hogy apám mozgássérült, de a nekik szánt parkoló ugye már rég tele. A megállni tilos tábla tőből kitörve, ki tudja mióta. Azt is csak a közterületestől tudtuk meg, hogy az a betonalap, ami az inkriminált területen volt a táblát tartotta valamikor. Ezt nevezném rosszhiszemű jogszabály-betartatásnak.

röhögő 2012.01.29. 02:58:56

Az utóbbi 2 évben 3 ilyen közteres cédulkám vót.
Ebből egy esetben lett idézés. közöltem családtag vót. Egy fillért sem fizettem. Sok okostojás kérdezzetek meg már egy ügyvédet!

röhögő 2012.01.29. 03:02:33

@hallari: Az az esetem az pont zöld területen való várakozás volt, amelyikben végül beidéztek. Öt perc alatt lezárták az ügyet amikor közöltem hogy közvetlen hozzátartozó vezette.

tiborc2008 2012.01.29. 05:08:21

Bírságipar.
Ebben a redvás tetves fos-országban nekünk, állampolgároknak hibátlannak kell lennünk az élet minden pillanatában, viszont befizetett adóinkat akkor és úgy kúrják el, amikor és ahogy akarják.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2012.01.29. 05:15:41

Ezeket a bírságolásokat gyakran "rendelésre" végzik.
Valaki, akinek szúrta a szemét vagy egyszerűen ki akart babrálni veletek, beszólt a közterületeseknek hogy az utcában szabálytalnul parkolnak.
A droid kijött, látta, hogy tényleg, büntetett.

Annak idején az én munkahelyem utcájában is ugyanez volt, csendes, forgalommentes kis budai utca, 14 éven át háborítatlanul lehetett parkolni a bal oldalon (igen, szabálytalnul, de senkit nem akadályozott).

Aztán egyik reggel végigbüntették az összes autót.
De csak ott, egy utcával odébb teljesen szabálytalanul, a járdán parkoltak úgy, hogy gyalog nem lehetett elférni mellettük, azokat békén hagyták, sose büntették meg őket.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2012.01.29. 05:21:05

@Daily Shark: Ja igen, elfelejtettem említeni a lényeget:
A hatóságot felhívtuk (cégesen, hogy komolyabb legyen, meg amúgy is a cég is érintett volt, hiszen gyakorlatilag minden büntetett a cég dolgozőja, sok céges autóval).
Elmondták, hogy egy "helybéli bejelentése alapján" mentek ki.

totyatotya 2012.01.29. 05:29:55

izé, én nem vagyok jogász de a megállás és a parkolás között nincsen véletlenül valami különbség? Én évekig parkoltam Pesten belvárosban rendszeresen a szembejövő oldalon, mivel sokszor ott volt hely. Nem voltam ezzel egyedül, őszintén szólva sosem tudtam, hogy ez szabálytalan lenne (jöhet a kövezés). Nem büntettek meg egyszer sem. Valaki fenn említi az éjszakai elindulást, hát nem tudom, valahogy sose volt ez olyan zavaró.

wampire 2012.01.29. 06:34:52

Bajnok utcában parkoltam éjszaka (éjfélkor érkeztem), az Aradi sarkon. Reggel hétkor egy ugyanilyen behajtogatott fecni várt, miszerint nem tartottam be az 5 méteres szabályt. Megmértem, 4,6 m volt tényleg. Képesek voltak lemérni, ez milyen? 6600-ba került, 6 a cetli, hatszázért vettem egy mérőszalagot. qrva anyjukat

Kozi73 2012.01.29. 07:08:38

Nagyon jó a levél.
Tartalom: 5
Fogalmazás: 5

igényes 2012.01.29. 07:15:28

Felvetődik több kérdés is, lehet valamilyen módon szabályozva van.

1. A magántulajdon szent és sérthetetlen. Milyen jogon nyúlnak a gépkocsihoz, ebben az esetben is rongálták az autót.
2. Milyen jogon akadályozzák az autóst a kilátásban az odafagyasztott hulladékkal?
3. Milyen jogon tekintik levelezési felületnek a magántulajdont? Jó, hogy nem festékszóróval jelzik a vélt, vagy tényleges vétséget.
4. Tekinthető-e kézbesítettnek a büntetőcédula, ha nem vesszük át, és szerintem ez a legfontosabb.
5. Mi történik, ha a gépjárművemet esetleg mások áthelyezik valamilyen oknál fogva.
6. Mi alapján dönt büntetésről egy esetleg KRESZ vizsga hiányában lévő emberke, hoz ítéletet a tulajdonos meghallgatása nélkül.

nekemtökmind1 2012.01.29. 07:28:11

a köztereseknek sohasem volt zacsijuk szerintem, ez a fecnis megoldás volt mindig is a kézjegyük.

Dr_utcai_arcos 2012.01.29. 07:46:39

@röhögő: Lehet neked nem kellene osztani az észt, 2 hete voltam az ÖK-nál, azzal kezdték adjam meg az adatait annak aki a kocsit vezette,mert egyéb esetben ENGEM fognak megbüntetni, ugyanolyan "zöldterületen" parkolásért.Nekem az volt a szerencsém, hogy a balfék rossz házszámot írt a papírra. Nem hiszem, hogy a matchboxaiddal parkolás a szoba sarkában büntetőjogi tétel lenne.

Ian Turel 2012.01.29. 07:57:44

Ha tudod, hogy minimálisan is hibáztál, akkor sajna fizesd be. nem "nagy" összeg. És úgyse neked lesz igazad. Max. mutass rá, hogy nem megoldás zacskó nélkül feltenni. És megemlítheted a többi apró betűs hibákat!
És figyelj oda, hogy szabályosan közlekedj. manapság minden szarba belekötnek, hogy pénzt csikarjanak ki belőlünk. És nem csak ezen a téren.

Timnorc 2012.01.29. 08:02:17

@röhögő: 2012.01.28. 19:50:11
Részben igaz, amit írtál. Ha ezt nyilatkozza, tényleg nem kell befizetnie a közteres bírságot. De erre igenis vonatkozik az objektív felelősség. Indokolás alul.

@Béla, tudod a Béla: 2012.01.28. 19:50:19
Igazad van. Ha nem tudják a közteresek bizonyítani, hogy ki a szabáályszegés elkövetője, akkor nem kell befizetni a közteres bírságot. Bár a befizetés nem feltétlenül "balfaszsági bizonyítvány". Indokolás alul.

@chipanddale74: 2012.01.28. 20:22:29
Igazad van. Tényleg vonatkozik rá az objektív felelőség rendszere. Viszont pont az a lényeges, hogy nem(!) szabálysértés, hanem igazgatási eljárás. Indokolás alul.

@andd: 2012.01.28. 20:34:36
Igazad van az objektív felelősség rendszere csak akkor vonatkozik erre az szabályszegésre, ha a rendőrség jár el. És abban is igazad van, hogy nem kell befizetnie ezt az 5.000,- Ft-ot, mivel a közteresek nem fogják tudni bizonyítani, hogy ki volt az elkövető, s így behajtani sem. Viszont itt nem játszik az Sztv., mivel nincs szabálysértési eljárás. S, ami a lényeg, valószínűleg nem is lesz. Indokolás alul.

@caesar: 2012.01.28. 22:04:05
Az első mondatod a lényeg. Ebben teljesen igazad van. A többit hagyjuk.

Tehát:
A 410/2007-es korm.rendelet 5. §-a, 16. §-a, illetve 4-es számú melléklete szerint az ilyen szabályszegés esetén igazgatási eljárás keretében a rendőrség 30.000,- Ft közigazgatási bírságot szab ki.
Viszont a rendőrség csak akkor folytatja le ezt a köz.ig. eljárást (ismétlem nem szabálysértési eljárást), ha vagy ő deríti fel, vagy pedig a felderítő szerv vagy személy átadja a rendőrségnek.
Van még fontos feltétele a köz.ig. bírság kiszabásának: A rendelkezésre álló adatok, bizonyítékok alapján bizonyítható legyen a szabályszegés. Pl.: a fotó(ko)n beazonosítható a rendszám, meg a tilosban megállás/várakozás ténye, vagyis a tiltó táblák megléte, avagy a forgalommal szembeni parkolás látszik stb.

Amit viszont nem tudok:
- A közeteresek átteszik-e az ilyen ügyeket. Úgy értem át kell-e tenniük,
- A kettő eljárás kizárja-e egymást. Tehát csak akkor teszik át, ha az 5.000,- nincs befizetve, vagy mindenképpen.
Hiszen az 1988. évi I. tv. 21/B. §-a, 21. §-a, illetve 21/A. §-a az igazgatási eljárást és a szabálysértési eljárásbani bírságolást (tehát az intézkedést pl. jogsi bevonást nem!) az ilyen esetekben kizárja.

Timnorc 2012.01.29. 08:06:03

@Timnorc:

Az utolsó mondathoz:
S mivel ebben az esetben egyik eljárás sem szabálysértési eljárás, ezért nem tudom, hogy az egyik kizárja-e a másikat, avagy mindkettő le lesz folytatva.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.01.29. 08:19:07

Én már azon is kiakadtam, hogy közterület felügyelet... ismerve a közterületre vonatkozó jogszabályokat...

1., a közterület jellegét a tulajdonos határozza meg, amit be kell jegyeztetni a földhivatalnál!
2., ezután csak a politikai szervektől független erőszakszervek járhatnak el, az ott létrejövő jogellenesnek ítélt helyzetekben...
3., a büntetésekből hasznot szerzők eljárása, alapvetően jogellenes, lévén érdekeltek a beszedésben, így nem lehetnek pártatlanok...
4., ennél durvább szabálysértés, a bliccelésért adott büntetés, amikor az önbíráskodás, ráadásul érdekeltek benne, így a bűnt sem állapíthatják meg, harmadrészt viszont csak a károkozás mértékét hajthatják be... vagyis a jegy árát... az utazás költségét...

Sajnos a köztisztviselői rétegünk a terrordiktatúrából maradt ránk, sosem fogják megérteni mi az a demokrácia... és nem is lenne helyük a becsületes emberek közt... lévén emberiség ellenes bűncselekményben való részvételért sitten lenne a helyük...

Dour ® 2012.01.29. 08:21:39

@ave:
"Miert kell pitianer dolgokon kotozkodni?
Mi a rak baja lesz az ablaktorlodnek attol, hogy odatuzik a zacsit?"
A Te zacsidat is oda kellene tűzni, és az óbégatásod számomra tűnne pitiánernek.

röhögő 2012.01.29. 08:27:07

@Dr_utcai_arcos: Te nagyon nyuszi! :-)) Nekem ezt az ügyvédem tanácsolta és működött. Az ilyen balekokra alapoznak, akik megijednek és fizetnek. :-))

esef 2012.01.29. 08:28:24

nejem barátnője november végén kapott cetlit a szélvédő alá. csekk nélkül, hogy azt majd postán küldik. azóta is kapja...

Perillustris 2012.01.29. 08:37:06

@igényes: 1. Így van. Tegnap is rálépett a lábamra egy utastársam a buszon, kissé összekoszolva a cipőm. Nemsokára kezdődik a per.

2. Így van! Álljon minden büntetőcédula mellett egy ember hajszárítóval, megelőzendő a fagyásos sérüléseket.

3. Ez is jó! Tag-előket ellenőrnek!

4. Ez egy értesítő, nem tértivevényes levél. (Bár a szabályozás valóban nem tökéletes.)

5-6. Mindenképpen csillagász kéne, aki megnyugtatóan meg tudja állapítani, hogy nem egy napkitörés által keltett mágneses vihar helyezte át a kocsidat.

vinyi 2012.01.29. 08:47:55

Marha érdekes. Nehéz megfordulni, de azért behajt. Kifelé gondolom tolatva jössz ugye?
Parkolj normálisan és akkor nem kapsz semmiféle papírt. Légy már annyira igényes önmagaddal szemben, ha már van egy jogsid, hogy rendesen helyezd el azt a kva kocsit a parkolóhelyen.

ecodrive 2012.01.29. 08:48:55

@Asztalos Gábor 2: "az 5000 ft-os mérték meg azt jelzi, hogy a közteresek sem gondolták ezt olyan nagyon súlyosnak."

5000 Ft. Egy hónap alatt kb. ennyit költhetek arra, hogy a napközbeni étkezésemet megoldjam. Le kellett adnom egy csomagot, úgy tudtam megállni, senkit nem zavartam vele a zsákutcában --> egy hónapig étlen dolgozzak. Tényleg nem is olyan súlyos...

Ha mondjuk valakit tényleg zavartam volna vele, jogos lenne a fél év koplaltatás vagy két hónap várbörtön.

efhábé 2012.01.29. 08:49:14

Mindig vannak ilyen pénzbehajtó kampányok. Én 2000-ben kaptam levelet, hogy Siófokon zöldterületen parkoltam, fizessek. Visszaírtam nekik, hogy várom a fotót, mivel 1. Adott időpontban nem tartózkodtam Siófokon, amit igazolni is tudok anyakönyvi bejegyzéssel, mivel a megjelölt időpont után 30 perccel Budapesten mondtam ki éppen a boldogító igent, a 105-ös Skoda teljesítménye pedig nem teszi lehetővé a távolság megtételét fél óra alatt.
2. Adott időpontban a menetképtelen, műszaki hibás és emiatt már vagy egy éve forgalmival nem rendelkező autót Bp.-n tárolom.
Visszaírtak, hogy törölve. Ja, természetesen a levél hónapokkal az "esemény" után jött. Hányan fizethették be, mondván, hogy nyáron jártak Siófokon és már a franc sem emlékszik, mikor, hol parkoltak?

go!t 2012.01.29. 08:54:45

a közterületeseknek ez az új mókájuk. A kerületek szarban vannak, kell a pénz, de amúgy is jellemző a működésükre, hogy mindig kiválasztanak 1-1 tételt, amiről igazából senki nem tud, senkit nem zavar, pár hétig-hónapig végigbírságolják vele az embereket, erre mindenki megtanulja a dolgot, és keresnek egy másikat.

Mindig az a jellemző amúgy ezekre, hogy sosem olyan dolgot vesznek elő, ami tényleg zavaró lenne bárkinek is, azok amik ilyenek állandóan kimaradnak a szórásból, főleg mert akkor már a helyi kiskirályokat, almaffiózókat kellene bírságolni az meg ugye nem játszik.

provata 2012.01.29. 08:55:09

Tehát mindenki mas hibas csak te nem! A zsidok tehetnek rola meg a robogosok. Ja. Te nem.

vezérfika 2012.01.29. 09:09:20

AZT ÜZENEM MINDEN FASZSZOPÓ ÜGYESKEDŐNEK HOGY:

1. TARTS BE A SZABÁLYOKAT !
2. HA NEM TETTED AKKOR FIZESS !
3. KUSSOLJ !

KURVA ANYÁTOK SOK PÖKHENDI CSALÓ PITIÁNER ÜGYESKEDŐ!

c.b.a 2012.01.29. 09:22:35

én is jártam már igy. Nem fizettem be a birságot ezért a rendőrségtől kaptam 10.000 ft-os csekket. ezt már meg tudtam fellebezni, melyet el is fogadtak.

a kresz szerint rendkivüli helyzetben menetiránnyal szemben is meg lehet állni pl: meghibásodás. nálam a rendkivüli helyzet hasmenés volt.

a másik indok lehet: én szabályosan álltam meg, valakik megfordították a kocsimat. az ötlet közterületestől származik.

Mérges 1234 2012.01.29. 10:00:08

@vezérfika:

Ember egy kvázi zsákucában állt meg rossz oldalon.

Ez lenne az ügyeskedő, csaló, tolvaj?????

És a politikusok????

A törvény nem értünk van???

hower 2012.01.29. 10:07:58

"Mire költik a bírságként beszedett összegeket?"

Erre könnyű válaszolni: patikára (legalábbis remélem).

hower 2012.01.29. 10:13:29

@vezérfika: Tetszik ez a jogos, üvöltős felháborodás egy olyan országban, ahol akár visszamenőleg is lehet törvényt hozni, meg egyébként is bármiről lehet törvényt csinálni seperc alatt, ha valakinek vagy az ő haverjainak éppen úgy tetszik.

cs!rke 2012.01.29. 10:31:54

Emberek! Én sem vagyok egy mintapolgár, de azért bizonyos szabályok be nem tartása lustaság, pökhendiség, vagy egyszerűen csak a magyarok egy részére sajnos nagyon is jellemző parasztság! Ilyenkor persze mindenbe bele tudunk kötni, még véletlenül sem az a következtetés, hogy 'de hülye voltam, máskor nem csinálok ilyet'?
A KRESZ leírja, hogy nem parkolhatott volna a polgár úgy. Pl. iszonyatosan balesetveszélyes tud lenni az elindulás: szembe jövő autókat nehéz észrevenni (aki nem látja be, próbáljon meg jobbkormányos autóval előzni! ;)). Ezen kívül is sok oka van annak, hogy ez a szabály létezik, de nem is kell értelmét keresni, elég legyen annyi, hogy így van, és kész.
A többi felvetett problémát meg lehet, hogy pontonként kéne kielemezni, de a lényeg, hogy nem a közteresekre tartozik pl. a táblák karbantartása, kihelyezése, 'talpraállítása'. A közúti táblák rongálásáért letöltendőt lehet kapni. Ez vonatkozik a közteresekre is!
A posztoló hibázott, vállalja a következményeket, és kérjen engedélyt meghunyászkodni! ;)

mi nem foglalt még 2012.01.29. 10:40:02

@hagyma: Peéldául leszakad a gumi mert oda volt fagyva.
Egy Mercedes S klassze gyári szett 60 rongy.
Ez nem is kisösszegű rongálás.

Sokorai_Atala 2012.01.29. 10:40:53

@wampire: ugyanez este fél 10 Pasaréti tér. Azért megnézném a jelenléti ívüket, hogy csak épp arra jártak, vagy valóban munkaidőben voltak.

Melee 2012.01.29. 10:41:52

A közterületesek, rendőrök, és minden más büntetési joggal felruházott állami alkalmazott büntetési kvótát kapott, hogy ezzel is tömködni tudja a kormány a szar költségvetést. Erről szól ez a csekk.
Engem azért büntettek meg nemrég, mert nem volt parkoló cédulám. Az esethez hozzátartozik, hogy akkoriban bővítették a fizetős területet, tábla nem jelezte, hogy fizetni kellene a parkolásért. A reklamációt persze nem fogadták el, mert a büntetési normát be kell tartani.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.01.29. 10:53:59

@hagyma:
Erre én is ugrok, ha piszkálják az autómat!
Nem az a kérdés, hogy mi baja lesz, hanem az, hogy az egy magántulajdon - sok esetben nem is ocsó - és azt nem piszkálja senki az én tudtom, és/vagy beleegyezésem nélkül! Se parkolóőr, se reklámszórólapos - a rendőr elvitetheti, de ha karcolás keletkezik rajta, az az ő saruk.
Ez kb. olyan, mintha az ájfónodat - csak azért, mert most ez a trendi - tapogatná egy vad idegen.

M_R 2012.01.29. 10:59:47

@Melee: Nyilvánvaló hogy ez a cél.
Mert függetlenül attól hogy jogos-e a büntetés/elismeri-e - befizetni nem tudja, mert a jó közterületes úgy tette ki a büntit, hogy lehetetlen legyen a befizetése.

Na erre szokták mondani, hogy legyen boldog azzal az 5000 forinttal és költse virágra a gyereke sírjára.

tükörfúró 2012.01.29. 11:19:05

@cs!rke: "A közúti táblák rongálásáért letöltendőt lehet kapni. Ez vonatkozik a közteresekre is!"

Ez nagyon szép, csak a gyakorlatban egyszerűen nem létezik, amig a milliós károk és jogellenes büntetések az eltünt, elfordult, stb tábláknál igen, sőt nem egy helyen évek óta napi szintűek, és senki nem tesz semmit, egyszerűen nincsen felelős.

Nem "gyanus" egy kicsit, hogy a táblákért, lezárásokért, felfestésekért felelős az ugy van kitalálva, legyen egy megfoghatatlan "jogi személy", a közterületes meg semmiért nem felel, ha nem intézekdik hát nem, istenem, de mindenért büntet.

tejcsokoládé (törölt) 2012.01.29. 11:38:25

a levélnek így kellett volna kezdődnie: tisztelt közterület felügyelet, nem tartottam be a kresz-t.
és így végződnie: ezért elnézést kérek. pont

először tükörbe kéne nézni. mindenkinek csak joga van ebben az országban, kötelessége senkinek nincs...

gabest1 2012.01.29. 11:57:51

már az auchanban sem adnak zacskót, aki parkolni megy vigyen magával!

Béla, tudod a Béla 2012.01.29. 11:59:03

@tejcsokoládé: meg aztán el kellene kezedenigondolkodni ám a büntetés mértékén is, ami valjuk be röhelyesen drága.
Egy figyelmeztetés bőven elég lenne ilyen "súlyos" szabálysértésért, nem egyheti koplalásra késztetni a bűnöst.

mrlujoak 2012.01.29. 12:01:46

Mennyi, mennyi tudatlan olvasni - vagy inkább értelmezni - nem tudó hozzászóló van...
Idézek a posztoló szövegéből:

"Tényleg forgalommal szemben parkoltam. Tényleg tilos. Ötezer, rendben."

Tehát. ELISMERI a büntetési tételt.
DE.
Nem tudja - pedig akarja - befizetni a szétázott csekken!
Továbbá kifogásolja a cetli elhelyezését. Igen kérem, a közteres rongált az autón. A cetlije foltot - magát a cetli maradványait - hagyott. Eltávolítása is plusz munkába és műveletbe került.

@hagyma: Igazán megtisztelnél, ha megkereshetnélek, és kifizetnéd az ablaktörlőmet (elég csak a gumit) amit téli parkoláskor parkolóellenőr, és/vagy szórólapozó szakított el...
Igen, kérlek, az autó magántulajdon, ahhoz ők nem nyúlhatnak! Sem a parkoló ellenőr, sem a közteres!

Qrump Lee 2012.01.29. 12:17:48

Meg tudná valaki pontosan mondani, hogy melyik KRESZ vagy egyéb jogszabály írja le, hogy MELYIK A GÉPJÁRMŰ ELEJE???
Met ha ez neadjisten nincs explicite definiálva, akkor én soha de soha nem tudok menetiránnal "szemben" parkolni.... És ha nem tudok, nem is büntethetnek emiatt.

DrSTomi 2012.01.29. 12:23:36

Sok idióta! Tisztelet annak aki tud gondolkozni!
Egyirányú utca ami jelenleg zsákutca!!!!!! Akkor miért is nem lehet megfordulni bent???? Ha nehéz is de megoldható akkor miért is nem teheted???? Ha jelenleg zsák utca akkor most 2 irányú!!! Ha bementél ki is kell tudnod jönni! Kötelező kitolatni????????????????? Miért is nem fordulhatsz meg??? Ha meglehet fordulni, akkor parkolhatsz is fordítva!!!! áááááááá Sok okoskodó.....

global001 2012.01.29. 12:28:07

@vezérfika:
Túl sok közöd nincs a vezetéshez pajtás!!!
Mert akkor nem írnál ilyen f*szságokat, hogy mindig tartson be mindenki minden szabályt.

Gondolom a tanulókocsi (mert azok betartják többnyire) után is szeretsz haladni.

Pont olyan vagy mint a "politikusaink". Ők bőrfotelból osszák az eszet a népnek a megélhetésről, te meg a közlekedésről úgy, hogy szerintem matcbox-on kívül még autót se láttál.
Mert aki közlekedik, az tudja, hogy minden szabályt képtelenség betartani.......

2012.01.29. 12:48:51

@hagyma: De a rongálás az ismert jogi kategória odaát is ,nem? Te tényleg nem gondolkozol? Miért véded mindig a védhetetlent?
Pont az USA-ban gyártott riasztók jellemzője, hogy már az autó megközelítésekor hangjelzést ad.
Vajon miért? Talán a magántulajdon?

2012.01.29. 12:54:49

@tejcsokoládé:" a levélnek így kellett volna kezdődnie: tisztelt közterület felügyelet, nem tartottam be a kresz-t. "

Igazad van, de ez ebben az esetben érdekes kérdés: zsákutca-e a zsákutca?
Ha kinn van az egyirányú utca jelzőtábla, akkor ugye se megfordulni, se kitolatni nem szabad.
Viszont parkolhat az utca mindkét oldalán, szabálytalanságot nem követett el, hacsak nem tiltja tábla.
Ha zsákutca, akkor azt táblával jelezni kell, ekkor az egyirányú utca korábbi egyirányúsága lényegtelen információ, a cikkíró megvezetett bennünket, lakolnia kell, fizessen!

BakoSanyi 2012.01.29. 12:57:22

@Qrump Lee: Ha az autót daruval emelik be a menetiránnyal szembeni oldalra, és utána daruval is szedik ki - és ezt videófelvétellel igazolni is tudod, akkor semmi gond. Maga a menetiránnyal szemben parkolás ugyanis nem bűn, viszont úgy elindulni már balesetveszélyes lehet.

Az saját autómról már vásárláskor leszereltem az ablaktörlőket (esőben megállok az út szélén). Ezt mindenkinek tudom javasolni.

2012.01.29. 12:58:56

@Qrump Lee: Szerintem leírja a Kresz, hogy melyik a hátulja: a tolatólámpa és a ködzárófény elhelyezése szabályozott. Namost, ismerve a jármű hátuljának meghatározását, az eleje már könnyen definiálható.
A gépjármű eleje az, ahol nincs tolatólámpa.

Qrump Lee 2012.01.29. 13:17:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor az enyémnek három eleje van. Mert az ajtók oldalán sincs ködlámpa...

Jó, jó ez már szőrszálhasogatás, de hát a JOG az pont nem a természetes jogérzékről szól, hanem az értelmezésről. Márpedig, ha valami nem egyértelmű, akkor azt jogi esetben - abban ügyes értelmezők (értsd: jogászok) - értelmezik.

Na ezt a zavarost használja fel szerintem a közterületes banda is. És ha az ellen-fél is ismer jogi csűréseket, akkor persze megállapodnak döntetlenben.

cs!rke 2012.01.29. 14:15:27

@tükörfúró: Látszik, hogy nem vagy jártas a témában. Minden táblakihelyezéshez, módosításhoz tartozik jegyzőkönyv, amiben minden le van írva. Sőt, ezt megelőlegezi egy engedélyezési terv. Mindennek megvan a jogosultja, kötelezettje, illetve mindennek megvan a nyilvántartása is. Ha részletesebben érdekel, akkor kérdezz, mert többek között ezzel is foglalkozok. ;)
Az más téma, hogy mennyire kérik számon, vagy mennyire ellenőrzik ezt.
Az emberek nagy része nem is tudja, hogy milyen büntetési tétel vonatkozik egy tábla megrongálására, vagy pl. elfordítására. ('Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény' -> szélsőséges esetben 15 évig terjedő szabadságvesztés)
Nem túl régen volt egy eset, amikor diszkóból hazatérő srácok kidöntöttek pár táblát, meg kihúztak pár szélességjelzőt. Valami baleset is volt az érintett szakaszon. A srác 3 évet kapott. A tárgyaláson meg csak pityergett, hogy ő ezt nem tudta! ;)

2012.01.29. 19:29:36

@Qrump Lee: szuper! akkor Te háromfelé is szabályosan parkolhatsz!:-)

Komolyra fordítva a szót: csupán arról van szó, hogy mindenféle módon próbálnak pénzhez jutni, bevált módszer ez, Miskolc már régóta él azzal a csoda eljárással, hogy "véletlenül" kétszer rója ki a súlyadót, hogy a parkolási társaság büntet mindenért, és neked sem időd, sem kedved ügyvédet fogadni, inkább dühöngsz, és fizetsz.
jogos-e a büntetés? Lényegtelen.
Ha minden második befizeti, már nagggyon sokat keresnek, jogtalanul.

Perillustris 2012.01.29. 21:12:20

@BakoSanyi: De, pont erről van szó. Nem állhat úgy az autó. Senkit nem érdekel, hogy időkapun át vagy daruval érkezett-e.

Perillustris 2012.01.29. 21:14:36

@Qrump Lee: Ha ezt előadod egy tárgyaláson, egy normális bíró még a szavazati jogod is megvonja, és kényszergyógykezelésre küld, nem csak a jogsidat veszi el egy életre.

Perillustris 2012.01.29. 21:15:56

@Béla, tudod a Béla: Ne hülyülj már, 5 ezer forint büntetés pont a figyelmeztetés kategória.

Perillustris 2012.01.29. 21:16:58

@BPBP: Ha az ájfonod az utcán hagyod, más fogja tapogatni hamarosan, az tuti.

andd 2012.01.30. 00:46:43

akkor újra leírom, hogy ha a közterületfelügyelet átteszi a rendőrségre az ügyet, akkor az szabálysértési eljárás lesz, nem pedig közigazgatási eljárás.
az elején még én sokat morfondíroztam ezen, de aztán próba szerencse alapon belevágtam, és most már nagy tapasztalattal azt mondhatom, hogy a rendőrség küldi a ki vezette az autót az adott időpontban című mesét, vagyis szó sincs semmiféle közigazgatási eljárásról, hanem marad a szabálysértési eljárás, amire tökéletes az Sztv. 57. Q-a...

andd 2012.01.30. 00:58:35

még egyszer leírom, hogy közigazgatási eljárás csak abban az esetben indítható, amennyiben a rendőrség szabta ki a bírságot, szóval a közterületes büntetés nem játszik a közigazgatási bírságban...
ez a nem jött be a büntetés a közterületesnek, ezért áttesszük a rendőrséghez dolog nem játszik ebben az esetben. legalábbis nem objektív felelősség szintjén.

andd 2012.01.30. 18:49:34

érdekes véletlen, hogy ma hívott anyám, hogy kaptam egy levelet a rendőrségtől tilosban parkolás miatt, amit még anno közterületesek szabtak ki (a szüleimhez vagyok bejelentve még, bár nem ott lakom).
az első kérdésem természetesen az volt hozzá, hogy közigazgatási vagy szabálysértési. miután mondta, hogy az utóbbi, megnyugodtam.
majd átugrom a levélért, aztán visszaírom a rendőrségnek, hogy bő nyállal és Sztv. 57. §.

ennyit a sok okosságotokról...

Perillustris 2012.01.30. 21:06:30

@andd: Előbb-utóbb ezt a kiskaput is be fogják zárni.
süti beállítások módosítása